פסילת צוואה
צוואה, כידוע, היא מסמך שבו המצווה אמור להורות, בדעה צלולה ובשיקול דעת, מה הוא רוצה שייעשה בממונו, בנכסיו וברכושו לאחר הסתלקותו מן העולם. לכאורה, אין דבר יותר חשוב או יפה מכך – לקיים את רצונו של המצווה שנפטר ככתבו וכלשונו. אולם, המציאות אינה אופטימאלית כל כך, שכן ישנם לא מעט מקרים בהם, אם המדובר בסיבות ובנסיבות "מוצדקות" ובין אם לאו, מוגשת בקשה לפסילת צוואה. העילות לפסילת מפורטות ומעוגנות בחוק הירושה, תשכ"ה-1965, וריכזנו עבורכם את השכיחות והנפוצות שמביניהן.
עילות לפסילה מלאה של צוואה
- כשירותו של המצווה – צוואה שנכתבה על-ידי קטין, אדם מי שהוכרז כפסול-דין או צוואה שנערכה בעת שהמצווה לא היה מסוגל להבחין בחשיבותה – בטלה.
- אינה עולה בקנה אחד עם החופש לצוות – צוואה הכוללת הגבלה לזכותו של המצווה לשנותה – בטלה.
- הצוואה לא נעשתה בידי המצווה עצמו או שתקפותה תלויה ברצון של אדם שאינו המצווה.
- הוראות הצוואה אינן מתייחסות ספציפית ליורש/ים – מצווה רשאי להוריש את עזבונו לכל מי שהוא רוצה, ללא הגבלה – אדם, גוף או עמותה, מה שמעניק לו את החופש לצוות. אולם, על ה"יורש" לעמוד באחד משני המבחנים – מבחן השיוך הקבוצתי או מבחן הזיהוי הפרסונאלי. צוואה שאינה עונה על תנאי זה – בטלה.
- הצוואה נכתבה תחת השפעה כלשהי על המצווה – איום, תרמית, תחבולה או כל השפעה בלתי הוגנת אחרת מהוות עילה קבילה לפסילת צוואה.
- צוואה שהינה בלתי חוקית, בלתי מוסרית או שביצועה הינו בלתי אפשרי – בטלה.
- צוואה שהינה לטובת מי שנטל/ו חלק בעריכתה – בטלה.
- שגיאות כתיב או טעויות – שגיאות כגון אלו אינן מהוות עילה מוצדקת לפסילת צוואה, כל עוד הדברים הכתובה בה הם מובנים וברורים מבחינת הכוונה הנמצאת מאחוריהם.
ביטול חלקי של הצוואה
בחוק הירושה, תשכ"ה-1965 סעיף 38 נאמר :
"(א) נקבע בצוואה דבר בלתי חוקי, בלתי מוסרי או בלתי אפשרי כתנאי לזכייה או כחיוב לפי סעיף 45, בטל התנאי או החיוב, ואין בכך כדי לבטל את הזכייה שהייתה מותנית או שהחיוב היה מוטל עליה.
(ב) בטלים חלק, הוראה או תנאי של צוואה שלא כאמור בסעיף קטן (א) אין בכך כדי לבטל שאר חלקיה, הוראותיה או תנאיה אלא במידה שנראה לבית המשפט שהם קשורים קשר בל ינתק במה שבטל או שהמצווה לא היה רוצה בהם בלעדיו."
כלומר, ניתן לבטל רק חלק מהצוואה מהסיבות שהוזכרו, ואין בכך עילה לפסילת הצוואה כולה, אלא אם המדובר בדברים הקשורים בקשר בלתי ניתן לניתוק מרצונו של המצווה.
כפי שניתן להבין, ישנן לא מעט סיבות אפשריות שעלולות לגרום לפסילה חלקית או מלאה של צוואה. אם חשוב לכם שהצוואה שלכם אכן תקוים ככתבה וכלשונה וכפי שאתם רוצים, מומלץ להיעזר בשירותיו של עורך דין שזהו תחום התמחותו.
משרד עורכי דין דויד יוסף עוסק בדיני ירושה וצוואות מעל לעשר שנים. כל אחד מהתיקים והלקוחות המטופלים על ידו זוכה לטיפול אישי ולליווי צמוד, עד להשגת התוצאה הטובה ביותר, תוך שאיפה למצוינות בדרך ובמטרה.